2019. március 1., péntek

Élvezeti cikkek



A napokban olvastam egy posztot egy általam kedvelt blogger tollából a reggeli kávéról. Kicsit éles, provokatív, nem is biztos, hogy mindenben egytértünk, de miért is kellene? Elgondolkodtat, szembesít, új nézőpontokat mutat meg és ezt nagyon csípem. Sose vágytam gurura, mindentudóra: értelmes beszélgetőpartnerekre annál inkább. 
Az a poszt most egyrészt a kávézásra rakódott rossz beidegződésekről, lehúzásról, és a kávézásról, mint az élet metaforájáról íródott. Kicsit én is átgondoltam a szokásaimat és a függőségeimet. Évek óta berögződött szokásom a reggeli dupla eszpresszó kis tejszínnel, újabban zabtejjel, cukor nélkül. Mindig nagyon jó kávéból, jó darálóval, jó kávéfőzőn és az az espresso kiváló, vastag cremával, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Megtartaná a kockacukrot, ha tennék bele. Ezzel az volt a baj, hogy a csúcs kávé volt a hétköznapi minimum, ami ugyebár jár. Mindenhonnan ez ömlik: megérdemled! (Vásárolj!...) Miközben a kávé élvezeti cikk, nem élelmiszer. 
Meg ez az örökös stimulálás, micsoda felesleges teher a szervezetünknek. Mégis minek? A kokainfüggő hírességeken szoktam időnként csodálkozni a teljesítményüket vizsgálva: ennyire futotta kokainnal? Mi sikerült volna anélkül? Vagy a Viagra. A testi jelez: most ennyire vagy képes, vegyél vissza, vagy baj lesz.
 Egy cikk kapcsán, ami a reggeli kávé kortikoszteroid-gátló hatásáról írt, nemrég átálltunk a reggeli gabonakávéra, mert a hormonjaimat azért féltem. Kicsit tartottam az elvonási tünetektől, főleg a fejfájástól, de semmi bajom, sőt: energikusabb vagyok. Nem sokkal, picit. Ugyanúgy megy a hajnali úszás, stb. Ez elgondolkodtatott azon, hogy valóban szükségem van-e a mindennapi kávémra vagy lehetséges, hogy a szervezetem önműködően is megoldja, hogy üzemi hőfokon működjön? Ez lesz a következő lépcsőfok. Ha a délutáni kávét is el tudom hagyni és csak alkalmanként fogyasztom, társasági (kávé)ivó leszek, akkor kerül helyére ez a szokásom is. A mindennapi kávé örömét felváltaná a büszkeség, hogy nem vagyok rászorulva, nélküle is működök, nem is rosszul. A kávéivás pedig a hétköznapi szürkeségből az élvezetek birodalmába emelkedne. És ha ezt kéne ki tudnám terjeszteni az összes klassz dologra az életemben, az már majdnem a Nirvána, ha-ha-ha. 

7 megjegyzés:

Alma írta...

Én havonta 1-2 alkalommal szivarozni szoktam.A cigire nem tudtam rászokni, hiába imádom a dohányt, én a változatosságot kedvelem, 1 hét alatt ráuntam.

ixchel írta...

Időnként én is érzem, hogy nagyon jólesne, de tudom, hogy egy év alatt se szívnék el egy dobozzal. Én a narancssárga Pall Mallra esküszöm. Olyan illata van, mint Apu pipadohányainak anno. A szivart meggyújtás nélkül szeretem szagolgatni :D

Alma írta...

Én is többek között apu emlékére dohányzom :)
Társasági foglalatosságnak jó szerintem.

ixchel írta...

Füst Milán Klub ;)

ixchel írta...

Már egy hete csak napi egy kávét iszom délután de szerintem ezt is el fogom hagyni, mert finnyásabb lettem, mint valaha. Cserébe állandóan Bacardis forrócsokin ár az eszem :D Nem lesz ez már sehogy se jó!

Alma írta...

Jesszus, engem Robi töm állandóan csokival.Csak így mer megközelíteni.

ixchel írta...

De Bacardis forrócsokira várni sokkal jobb, mint az "életmentő" kávéra. Erről tudom, hogy luxus, nem várom tőle, hogy megmentse az életem.