2023. október 13., péntek

Anangaranga


 Egy nagymarosi telefonfülkében találtam, ahová a helyiek a feleslegessé vált könyveiket helyezhetik. Apu könyvespolcán is ott volt annakidején az Illatos kerttel és a Káma Szútrával együtt. A szerző, Káljánamalla az alábbi sorokkal ajánlja művét:

"Ez a jó ízlésű embereket gyönyörködtető, kiváló könyv ennek a felbecsülhetetlen értékű drágaköveket rejtő óceánhoz hasonló férfinak a szerelem szította parancsából, örömszerzés céljából íratott.

Élt hajdan egy Trailókjacsandra nevű király, a Hold-nemzetség sarja, tisztaszívű, aki nagylelkűségéről volt híres és arról, hogy ellenségeit forró hevességű tűzzel égette el.

Volt annak egy Gadzsamalla nevű fia, aki a háborúban mindig győzedelmeskedett az ellenség felett, a béke idején sok szép tulajdonságát bizonyította, s akinek dicsősége a holdsugarak folttalan fényességével vetekedett.

Az ő fia a fenséges nagy költő, a végtelenül sok művészetben jártas, híres királyi bölcs, Kaljánamalla írta ezt a szép nők seregének kedves Anangaranga című könyvet.

A bölcsek eltérő véleményeit áttanulmányoztam, leszűrtem lényegüket, és most mindezt közreadom, hogy mostantól fogva a nőkkel folytatott szerelmi játék művészetében szenvedéllyel elmerült férfiak szüntelen odaadással sajátítsák el.

Az értéktelen, káprázatszerű világban az egyetlen lényeges dolgot – az őzszeműek élvezetéből származó gyönyört – egyenlőnek tudták a Brahmától elnyerhető legnagyobb boldogsággal. Azok az emberek, akik ostoba elméjükkel nem képesek megkülönböztetni a nők különböző fajtáit, s a szerelem tudományában is járatlanok, olyanok, mint az állatok: megszerzik ugyan a nőt, de a gyönyört nem érik el.

Csak az az ember ér el mindent felülmúló sikert, aki megértette a legfőbb igazságot, aki a szerelem tudományának ismerője, aki a különféle gyönyörszerző módszerekkel, szerelemtől hajtva, naponta boldoggá teszi a szerelmes nő lelkét."

A könyv hol megmosolyogtatóan tudálékos, másutt meg hajmeresztő praktikákat sorol fel arra, hogy kerítse a férfi hatalmába egy nő szívét-lelkét, mitől lesz élvezetes a szex. A legfontosabb tudnivalók belőle, ami sok mai férfi számára sem egyértelmű:
- a holdciklusok nemcsak a nőkre, a férfiakra is hatnak (csak a nőknél ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért (szerencsés esetben) fiatalon megtanuljuk a testünket
- a nők nem feltétlenül azonos napszakokban kívánják a szexet
- ahhoz, hogy jó legyen a szex, mindennap kell a testi intimitás, csak más-más formában. Nem kell mindig végigenni a teljes "étlapot". Ezt elég jól kifejti, bár a táblázataitól égnek állt a hajam. De a lényege igaz.  Kicsit technikai megközelítésű a számomra, de tény, hogy egy évezredeken át megőrzött kultúra egyik fontos fejezete ez a könyv.

Nincsenek megjegyzések: