2023. május 16., kedd

Spirituális ételek 2. - Dahl

 Fotó később lesz, most nincs kedvem lopni. 

Bevallom, nem vagyok spirituális beállítottságú ember. De azért van bennem egy rész, ami elrugaszkodik a kézzelfogható valóságtól. Ez a részem örül neki, mikor dahlt főzök. Olyan érzés számomra ennek az ételnek az illatait megérezni, mintha Isten tenyerén ülnék.

Ez is egy nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, hálás vele foglalkozni. 

Hozzávalók: 

250 gr vöröslencse

1 hámozott paradicsom konzerv, nyáron egy jó nagy friss paradicsom

1 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál garam masala

1 kis doboz kókusztejszín

chili


A vöröslencsét megmosom, na jó, egy kicsit néha be is áztatom, leszűröm. 

A vöröshagymát olivaolajon felteszem dinsztelődni. Hozzáteszem a chilit és egy picit együtt pirítom. Hozzáöntöm a vöröslencsét  és kb. ugyanannyi vizet és kicsit együtt főzöm. Hozzáöntöm a pradicsomot és a garam masalát. A garam masaláról egy szót...nagyon intenzív fűszer, de nem kell tőle megijedni. Nekem az a tapasztalatom, hogy annak a mennyiségnek, amire először gondolok, kb. a másfélszeresét kell beletenni a dahlba, hogy igazán finom legyen, mert így állnak össze az ízek. Mikor a lencse megpuhult, akkor adom hozzá a kókusztejszínt, ezzel már csak pár percig főzöm és kész.

Rizst szoktam hozzá főzni, de bármilyen lepénykenyérrel nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések: