2019. december 5., csütörtök

Titkaink



Jobb lett volna tán frissiben írni a hétfői színházlátogatásról, de akkor tuti egy szemhunyást se aludtam volna és ezt a luxust mostanában nem engedhetem meg magamnak. Pár nap elteltével ugyan kicsit megkopott az élmény frissessége, de azért talán még meg tudok valamennyit őrizni belőle. Ez a legjobb a blogolásban.
Kati meglepetése volt, csak pár nappal dec.2-e előtt árulta el, hová is megyünk: a Szkéné színházba, egy Pintér Béla darabot nézünk meg. Bármilyen kínos, számomra ismeretlen volt ez a név, aki - mint kiderült - komoly név az alternatív színházi életben. A Titkaink hétfői előadása a 200. volt. Hát hol élek én? - kérdezem magamtól ilyenkor.
A darab egy táncházas csoport mindennapjairól szól valamikor a nyolcvanas években. A színészek fantasztikusak, Csákányi Eszter meg egy igazi csoda. Mindegy, hogy Páncél elvtársat játszik vagy dr. Szádeczky Elvira pszichológust, az úgy jó, ahogy van. Zseniális ez a nő.
Az előbb azt akartam írni, hogy emlékszem rá, milyen belterjes volt  ez a táncházas közeg, de belegondolva: az egész társadalom ilyen belterjes jellegű volt. Az alternatív zenei közösségek, az egyházi közösségek, a rockerek, a skinheadek, a rendőrök, a tanárok, a melósok és még sorolhatnám: mind ilyen saját kis buborékokban éldegéltek, egymással házasodtak, kis mikrotársadalmakat alkottak. Itt is egy ilyen kis mikrotársadalom életébe nyerhetünk bepillantást.
A népi kör vezetője egyben a Vasfüggöny c. szamizdat kiadvány szerkesztője és kiadója, hozzá kell valahogy hozzáférkőznie a hatalom képviselőinek. A megfelelő ember egy súlyos titokkal terhelt jóbarát lesz, akit beszervez az állambiztonság. Torokszorító az egész: a hatalom elnyomó gépezete olajozottan, cinikusan és tökéletesen öncélúan működik: becsavarja és kifacsarja, akire szüksége van, eltipor minden ellenállást.  Bármilyen pragmatikus és kiváltságokat adó, a részének se jó lenni. Hogy lesz ügynök egy egyébként intelligens és felvilágosult emberből, akitől teljesen idegen az uralkodó ideológia? Hol lehet fogást találni egy ilyen emberen? A hatalom a gyengeségeinken keresztül tud kipecázni és nem ereszt. Mi számít gyengeségnek? Minden, ami tilos. A valódi bűnöktől a civil kurázsiig bármi. Minél jobban beleártja magát a hatalom a mindennapjainkba és szabályozza azt, annál kiszolgáltatottabbak leszünk. Először csak a bűnözőket, aztán az ellenzéki beállítottságú politikusokat, aktivistákat, újságírókat hallgattatják el, aztán azon vesszük észre magunkat, hogy egy vicc elmondásáért is elhurcolhatnak fényes nappal. Ez nyilván már nem a nyolcvanas évek, de azért voltak extrém példák szép számmal, sok-sok élet ment a levesbe feleslegesen. Nem őrület megkínozni egy embert azért, mert elmondja a véleményét? Ez csak a vége egy útnak, ami kis lépésekkel kezdődik. Zsibbadtságunkban nem óvjuk ezeket az alapvető jogainkat. Mikor vesszük észre, hogy az út végére értünk és igazából már halottak vagyunk? Miben reménykedünk? 

2 megjegyzés:

Alma írta...

Még a család is megkínoz a véleményedért, nemhogy a társadalom.

ixchel írta...

Többszörösen nehezített terep, mert a családtagok sokkal jobban ismerik a gyenge pontjainkat és sokkal fontosabb számunkra, hogyan viszonyulnak hozzánk, mint ha idegenek lennének.