2019. február 21., csütörtök

Millió dolláros bébi


Már hetekkel ezelőtt láttam, de még mindig rágódom rajta. Annyira tetszett ez a film! Clint Eastwoodot egyébként is szeretjük. Még rossz filmet nem láttam tőle. A Millió dolláros bébi elvileg a bokszról szól. Valójában arról, mit jelent mesternek, tanárnak, bármiféle mentornak és tanítványnak lenni. Mikor van itt a megmérettetések és a harc ideje, mikor kell meghátrálni, kivel hogyan kell küzdeni. Hol ronthatjuk el. 
A bokszolólány és az edző története az edzőteremben lakó egykori bokszoló, ma már gondnok, Hepaj narratíváján keresztül tárul elénk. Harmincéves pincérnőként a profi boksz világába ácsingózni eléggé őrült ötletnek tűnik. Már az elképzeléshez is kell egy lelki alkat, hát még a kivitelezéshez. Hepaj így kommentálja: 
"Ha a boksznak van varázsa, az a harc varázsa, amelyet akkor is vívsz, amikor nincs erőd, ha törik a borda, reped a vese, szakad a retina. Annak a varázsa, hogy mindent felteszel egy álomra, amit csak te látsz." 
Aztán, mikor lassan mindhárman beleforognak ebbe a történetbe, a közös munka mellékhatásaként kialakul egy olyan szép és nemes kapcsolat, kikezdhetetlen összetartozás, amiről álmodni se mertek volna. Ezen gondolkoztam: mennyi lehetőség van egy szépen megélt mester-tanítvány viszonyban, mekkora ajándék, ha ezt mindenki méltósággal éli meg. Inspirálni, mindig a legjobbat adni, felnevelni, ez már igen, ez már valami.
Számomra kritika is volt benne. Most nem azért, hogy pellengérre - vagyis kicsit kitekert módon a középpontba - állítsam magam, de van egy mondat, ami azóta is a fülembe cseng (csak sajnos mindig utólag): az a bokszoló, aki csak a szívével küzd, megérett rá, hogy kiüssék. Ez eléggé az elevenembe hatolt, mert sokszor az érzelmeim irányítanak a józan ész helyett. És ha ez nem lenne elég, még van is egy ilyen szereplő: rossz pillanataimban csúfondárosan elémkúszik a teljesen agyatlan Veszély gúnynévre hallgató srác, aki se a saját képességeit, se a körülményeket nem képes felmérni, ezért állandóan bajba keveredik. Nem tudom, ennyi idősen ki lehet-e ebből keveredni, dolgozok rajta. Elvileg tudok tízig számolni.

1 megjegyzés:

Alma írta...

Meg fogom nézni, köszi :)