2019. január 9., szerda

Orosz napló


Olvasgatom Politovszkajától az Orosz naplót. Nagyon jó! Tényleg naplószerűen jegyzi fel a putyini diktatúra kiépülését. Igyekszik tényszerűen közölni a híreket, csak néha-néha csúszik bele egy-egy érzelmi megnyilvánulás a kommentárjaiba. Éppen ez a visszafogottság, jó ízlés teszi hitelessé: a tények önmagukért beszélnek. Egyáltalán nem csodálom, hogy ezt a krónikást nem tűrte a rendszer és el kellett pusztítani. A Nord-Ost tragédia, a megfagyasztott kiskatonák esete, a sorozatos emberrablások, a választások előtti lehetséges jelöltek tönkretétele (Ribkin!)kapcsán mond egy nagyon furcsát Politovszkaja: 
"Ránk, oroszokra igencsak jellemző, hogy szinte velünk született a felelőtlenség, és mindenben ellenünk irányuló összeesküvést látunk. Nem fáradunk azzal, hogy rendesen végigvigyünk valamit, inkább csak reméljük a legjobbakat."
Szerintem ez egy nagyon fontos mondat. Ez az egyik legfontosabb betegsége minden diktatúrának: nincs gazda, nincs felelős, rongybabákká válnak az emberek, mert a Nagy Vezér a kézi irányítással magára vesz minden felelősséget. A Vezér fúj egy szép nagy buborékot, az embereknek meg csak annyi dolguk van, hogy vigyázzanak arra, ki ne pukkanjon.

2 megjegyzés:

Alma írta...

Elkérhetem?

ixchel írta...

Perszehogy. mikor legközelebb mozizni megyünk, odaadom.