2018. november 24., szombat

Távol és mégis közel


Khmm...megint egy Wim Wenders film, igaz, ez nagyon más mint amiket eddig láttam. A sztori dióhéjban: Cassiel, az angyal a fal leomlása utáni, identitását kereső berlini forgatagban vigyázza a rá bízottak mindennapjait. Nincs eszköze a beavatkozásra (tilos neki), annyit tehet csak, hogy jó gondolatokat sugdos az emberek fülébe, jó döntésekre késztetve őket. Kicsit elveszettnek érzi magát a rideg és személytelen XX.században és arra vágyik, hogy megtapasztalja az emberi életet. Kivételes pillanatokban az angyalok kívánsága is teljesülhet...mikor elkap egy zuhanó kislányt, emberré válik és ezzel megkezdődik az igazi kaland. 
Nagyon sokrétegű történet, egyszerre szól az időről, az emberi lét kivételes és szörnyen nehéz voltáról, a szeretet megtartó erejéről, a művészet hatalmáról, a jó és a rossz dinamikájáról, nagyon finom humorral, néha már-már a giccs peremén egyensúlyozva, feladva azt a távolságtartást, ami a korábbi filmjeiben jelen volt (és ami egyébként nekem nagyon tetszett, mert sose volt rideg). Nagyon sűrű. Sok párhuzamos történet, ahogy szépen egybefonódik.
Sztárparádé is, kevésbé ismert, de remek színészek mellett játszik William Dafoe, Peter Falk, a múzsa: Nastassja Kinski, Lou Reed, Bruno Ganz sőt, még Gorbacsov is kapott benne egy rövid jelenetet. Van benne egy erőteljes Fellini-hatás is, kb. olyan szerelmi vallomás Berlinről, mint Fellini Rómája. 
Most, hogy írok róla, merülnek fel újabb és újabb képek, jelenetek: hű, ez is milyen jó volt, az is milyen jó volt. William Dafoe, mint bukott angyal, de remek választás. Aki ugyan segít, de mindennek kajánul megkéri az árát. (Nem vagyok kegyetlen, csak nincs bennem irgalom.) Az ő egyik monológja, nekem shakespeare-i jellegű (na ez majdnem olyan, mint a tokaji "jellegű" bor) :

"Az Idő először is: rövid.
A ravasznak ravasz,
a hősnek hősies
a ribancnak trükk az Idő.

Ha szelíd vagy, időd is az, 
ha sietsz, repül az Idő.
Szolga, ha ura vagy.
Istened, ha ebe vagy.

Teremtjük, elszenvedjük
az Időt.
Másodszor: az Idő időtlen.
Te vagy az óra."

Nincsenek megjegyzések: