2013. november 8., péntek

Tiszta golyó


"A vérbeli nimródok idősebbje általában azt tartotta, hogy komoly vadász kezében elég az az egy lövés.Sőt, szerintük az volt a helyes, a sportszerű, az illendő....Becsüljük meg az t a nemes vadat, neki is adjunk sportszerű esélyt!  Lássuk be, hogy ezúttal ő lett a nyertes. Következő alkalommal pedig ügyeskedjünk jobban, célozzunk egyenesebben!
Így vélekedtek az akkori öregek, ezért pártolták az egycsövű golyósfegyvert, ezért javasolták, hogy gyerekvadász csakis  ilyennel kezdje pályafutását.
Többet mondok.Mégkésőbb,mikor már ismétlőkarabéllyal cserkészhettem, akkor is csak egyetlen paront engedtek "Schönauer"-omba tölteni! Nehogy elfeledkezzem a reguláról, annak az egy lövésnek megbecsüléséről."
Higgadt, fegyelmezett, biztos kezű golyóspuskásról mondja a német:
"Er schiesst eine saubere Kugel"-"tiszta golyót lő".

Aki tehát  hasonló elbírálásra pályázik, adja meg a módját az első golyónak. Lője tiszta fejjel, tiszta szándékkal, tiszta helyre.
S ha netán mégis melléje szalad, ne kapkodjon, ne rontsa dolgát újabb baklövéssel. Üljön le nyugodtan, latolgassa tévedését, okuljon hibájából, és máskor - csinálja különben!"

(Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött) 



Nincsenek megjegyzések: