2012. november 20., kedd

" Miután nagypapa, minden várakozás ellenére, túlélte a Hitler-diktatúrát, végre élni akart. A " Miből éljek meg? " kérdése a legkevésbé sem izgatta, minthogy korábban jóformán a semmiből, a semminél is kevesebből élt. Jóvátételt követelt, nem valamely hivataltól vagy hatóságtól, hanem magától a sorstól.  Végre-valahára kizárólag azt akarta csinálni, amire mindig is vágyott: kávéházban üldögélni.
 De hogy lehet ebből megélni? A sors  nem intézte bürokratikusan az igénybejelentését. Ügynöki állást kínált egy kávéforgalmazó cégnél, és a nagyapának kávéházról kávéházra kellett járnia, hogy megtudakolja, hány kiló kávét rendelnek a következő hétre, és hogy szükség van-e a cég emblémájával ellátott papírszalvétára és előre csomagolt kockacukorra is. Naponta négy-öt kávéházat keresett fel, az egyikben elolvasta a lapokat, a másikban  kártyázóknak kibicelt, a harmadikban egy biliárdjátszmában vett részt. Mindenütt ismerte a törzsvendégeket, és ő volt az egyetlen, aki mindegyikben törzsvendég volt. Politikáról és futballról vitatkozott, és kávéházi beszélgetések alapján Bécs összes színházi előadását elemezni tudta, bár be se tette a lábát a színházba. Amikor felkerekedett, hogy az egyik kávéházból átmenjen a következőbe, felvette cége számára a rendelést. Ha délután öt felé hazakeveredett, le sem vette a kabátját, csak odaszólt a feleségének: " Hű, de nehéz napom volt! Gyere Dolly, menjünk a kávéházba!" 

(Kiűzetés...stb.)                                                                                       

4 megjegyzés:

ajsa írta...

Már annál a kommentednél eszembe jutott, hogy milyen jó, hogy nincs autótok, de ide jobban illik: http://pozitivnap.hu/gazdasag/a-jovo-keplete-kevesebb-munka-tobb-elet?fb_action_ids=454293664623412&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=246965925417366

ixchel írta...

Köszi a linket, szívemből szólt a szerző. Ez a trend adhatna némi tömörséget annak a légvárnak, amit társadalomnak nevezünk.

Alma írta...

Honnét az idézet?:)

ixchel írta...

A Menasse könyvből.