Ez szintén a delhi-i Dwarka Hotelben megismert hagyományos indiai édesség receptje. Az íze, állaga egyszerűen feledhetetlen.
Hozzávalók:
kb. fél kg kisebbfajta cékla
6-7 dl tej
10 dkg ghí vagy teavaj
20 dkg cukor
1 tk őrölt kardamom
200gr kesudió (2/3-át ledaráljuk, a többi egészben marad a díszítéshez
A céklákat meghámozzuk, a kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy magasabb falú serpenyőbe öntjük, hozzáöntük a tejet és ebben a tejben addig főzzük, amíg az egész szinte krémszerűvé összefő. Ez egy örökkévalóságnak tűnik, de megéri rászánni az időt. A céklaszálakat átitatja tej és együtt szépen kiszikkadnak.
Sokáig ilyen reménytelenül néz ki. Egy zen mester nyugalmával időről-időre megkeverjük és várunk.
Bármilyen reménytelennek tűnik, nem szabad feladni, előbb-utóbb minden rostocska megadja magát. Sajnos erről a momentumról nem készült fotó, majd legközelebb beillesztem ide. Mikor ez a pillanat eljön, akkor belemehet a vaj (ghí), a cukor és a darált kesudió a kardamommal. Itt kicsit megint híggá válik, de mi már tudjuk, hogy hamarosan a vaj és a cukr megteszi a hatását: gyönyörű bordóvá mélyül a színe és olyan sűrűvé válik, mint egy jóféle házi szilvalekvár. Ekkor lehet átsímítani egy kerámiaformába, ahol szépen megdermed.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése