2012. június 12., kedd

Újra és újra felmerülő témám a hűség - most éppen Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni házassága kapcsán, amiről nemrég derült ki, hogy nem is volt annyira idilli, mint ahogy mi tanultuk annak idején. Talán csak számomra új információ, hogy Radnóti Fanni barátnőjével folytatott szerelmi viszonyt, és erről a felesége is tudott. 

Ilyen mély barátság manapság szinte elképzelhetetlen. Tartás kell az ilyesmihez, lelki nagyság, de hát mi a törpék korában élünk. A másiknak, mint önálló lénynek a tisztelete kiveszőfélben van, a levéltitok, mint olyan, szinte nincs is. Talán ennél is fontosabb annak a ténynek a megértése, hogy ha az a másik időnként el is kalandozik, bármilyen vérfagyasztóan komolynak tűnik is az egész, semmi ahhoz a bizalmi viszonyhoz képest, amit évekig épít fel két ember. A félrelépések még csak hagyján, de mibe kapaszkodjon az ember, ha szerelemről van szó? Hogy ő Radnóti Miklós felesége? Ez egy olyan titok, amit a mai kor embere már képtelen megérteni. Persze gondolom, szegény Fanni is szívesen kihagyta volna ezt az epizódot az életéből, de hát ha az ember egy bizonyos minőségű kapcsolatot megszokott, sok mindenre képes, hogy ne kelljen váltani. És a tehetség annyira igéző! 

3 megjegyzés:

ajsa írta...

Szóval Te is olvasod Nyáry Krisztiánt? :)

ixchel írta...

Egy barátom postolta a facebook-on pár napja, de most én is felíratkoztam:)Blikket nem olvasunk, se Storyt, a sztármagazint, de az igény a halhatatlanok magánéletének kikerekítése iránt letagadhatatlan. Nyáry mondta egy interjúban, hogy "a szentek arcképcsarnokának" funkcióit vették át az alkotók életrajzai. Talán azért is unják annyira a gyerekek, pedig ezektől az adalékoktól nem lesz kisebb ember, akiről kiderül, hogy milyen gyengeségei, harcai, szeszélyei voltak. Sőt.

Alma írta...

2 fajta féltékenység lehetséges:
-Én megtettem mindent, mégsem engem szeret(Ö-való szeretete az ember felé)
-lelkiismeret-furdalás helyett féltékenységgel reagálni le a másik kapcsolódását(ez a fajta ragaszkodás nem veszi figyelembe a másik embert, csak saját magát)

Fanni tudta, hogy miért fontos a férjének az a fajta kapcsolat, szerelem, ez az igazi szeretet, ami viszont borzasztó fájdalmas.
Teréz anya mondta: Úgy szeress, hogy az már fájjon!