2012. április 22., vasárnap

2005-ben kaptam Világos Gabitól szülinapomra Karen Blixen Volt egy farmom Afrikában c. könyvét. Mostanában úgy forgatom, mint jó keresztény a Bibliát. Őszinte, eredeti és minden közönségességtől mentes, de még számtalan erénye van. Nagyon elegáns, és realista, nincs benne semmi leereszkedő, vagy anyáskodó, ahogy a bennszülöttekről ír és ez magában véve is szimpatikus. Olyan leheletfinoman szövi át a megélt hit, valami istenfélelem, vagy erkölcs, de ítélkezés nélkül, (csak a durvaságot nem ítéli el). Nem tudom, az eredeti milyen lehet, majd egyszer megkérdezem Esbent, de a magyar fordítás pazar. Meg kell szereznem a többi könyvét is. Egyelőre ezt hordom magamnál és a vonaton merítkezem meg ebben a zseniális szövegben.  Megszerzem anyunak.

Mostanában nem nagyon van időm netezni, úgyhogy ide írok egy kis gyors helyzetjelentést. Április 16.-a óta máshol dolgozom (cégen belül). Napi egy órával többet utazom, kb. háromszor többet dolgozom ugyanannyi pénzért, úgyhogy senki nem érti, mi ebben a bóni. Csinosan kell öltözni, pénteken se járhatok be farmerban, meg kell válogatnom a szavaimat. Ráadásul itt még ki kell verekednem a helyemet, mert a főnökasszonyomon kívül senki nem ismer. Mégis élvezem, rengeteg energiát ad, mert nem kis kihívás itt teljesíteni. Amennyire riasztott régen az intrikus légkör, most annál jobban tetszik, szinte adrenalinbombaként hat rám. (Míg egyszer igazán komolyan belém nem kóstolnak.)

Nem is írtam, hogy megvettük a XVIII.kerületi házrészt. Pont annyival olcsóbban vettük meg a januári árához képest, amennyivel olcsóbban a mi házunkat vették meg a mi januári irányárunkhoz képest. Egy héttel a szerződés aláírása után villant be, hogy én erről a házról már álmodtam, vagyis pontosabban az üvegezett verandájáról, még 2008-ban, hogy ott festegetünk, újítjuk fel Lacival és ott nevetgélünk, hülyéskedünk. Most vagy megálmodtam a házat, vagy pont fordítva: még évekkel ezelőtt láttam valami hasonlót valahol és beégett az agyam valami rejtett zugába, hogy ennyire otthon éreztem magam benne azonnal.

Régi, gerébtokos ablakai vannak, ami fűtés szempontjából nem egy főnyeremény, de úgy döntöttünk, hogy nem cseréljük ki őket, hanem felújíttatjuk, ami olcsóbb és nem vágja tönkre a ház hangulatát. Valószínűleg a fűtési rendszert is meg kell csináltatni, mert jelenleg két kazánnal működik, régi radiátorokkal a fürdőszobában villanybojlerrel. Szóval lesz rajta munka és nem kevés költséggel fog járni, de ezt csak most tudjuk meglépni és hosszú távon meghálálja magát.

Sulit kell keresnem a csajoknak és jó piacot, boltokat, de hát előttünk a nyár. Júniusban költözünk, úgyhogy augusztusban, kipihent tanerőkkel fogok tárgyalni a kérdésről, mert szerintem júniusban már gyereket nem akar látni egy sem, egy-két szenttől eltekintve. Majd belakjuk ezt is. Az egyik szomszédunkkal (nem közvetlen, de mindegy, tiszteletbeli szomszédok) szoktam néhanap hazaballagni a vonattól. Pár éve költöztek Gyömrőre, előtte sokáig Angliában laktak. Nagyon eredeti fazon, mielőtt jogász lett, tíz évig hálókocsi-kalauz volt, Angliában meg sofőr. Irigylésreméltó, ahogy gyökeret eresztettek itt, nagyon jól ápolják a helyi kapcsolatokat a zöldségestől az állatorvoson keresztül akármeddig. Gyurit nem zavarja, hogy a gyömrői uszodában csak 12 méteres a medence, oda jár úszni és ez így van mindennel. Megemlítettem neki, hogy ez nekem mennyire szimpatikus. Azt mondta, ez semmi más, csak túlélés, erre Angliában szoktak rá, mert ott is egy kisvárosban éltek, ahol szinte semmi nem volt. Úgyhogy megnézték, mi van, és egy hét múlva már fitnessbérletük, meg uszodabérletük volt, meg saját zöldségesük, hentesük, és csak ahhoz jártak és ahogy végiggondolom, Laci nagypapája jut az eszembe, aki képes volt több átszállással buszozni, mert egy bizonyos pék kenyerét szerette.  A stabilitás megbecsülésére is meg kell érni.


2 megjegyzés:

ajsa írta...

A Karen Blixen könyvből film is készült, a címe: Távol Afrikától... a könyvet nem ismerem, de a film miatt el akarom olvasni.
A ház felújítás tapasztalatai nagyon érdekelnének, mert én magam is ezt tervezem: régi ház, ami szerkezetileg stabil, belülről meg teljesen átalakítani.
Még egy aprócska megjegyzés: nekem nagyon zavaró a fekete háttér fehér betűkkel, egyszerűen vibrál a szemem előtt.

ixchel írta...

Üdv, Ajsa:) Számunkra is teljesen új terep ez a felújítósdi, részletesen be fogok számolni róla. Remélem, hasznos lesz. Szeretnénk a ház hangulatát megőrizni, úgyhogy csak annyit újítunk fel, amennyit muszáj, hogy ne legyenek horribilis fűtésszámláink.
Ha tetszett a Távol Afrikától, érdemes a könyvet elolvasni, mert sokkal gazdagabb, dúsabb az egész.